Koekjes met Brugge Abt en Brugge Oud | Brugge kaas

Koekjes met Brugge Abt en Brugge Oud

 
 
4 pers.
60 min

Bolletjes:

  • 150g Brugge Abt geraspt

  • 65g Brugge Boter ongezouten

  • 2,5dl water

  • 3 eieren

  • 50g Brugge Oud fijn geraspt

  • 1 klontje suiker

Taartjes:

  • 50g Brugge Abt geraspt

  • 50g Brugge Oud geraspt

  • 50g korstdeeg

  • 2dl dikke witte roux van 50g bloem, 50g boter, 1,5 dl volle melk

  • ½ theelepel kippenbouillonpoeder

  • 2 eieren

  • Cayennepeper, zout en muskaatnoot

  • 10 taartvormpjes van ongeveer 3 cm diameter

50g Brugge Boter ongezouten om in te vetten

Bolletjes:

  • Verwarm de oven voor op 200°.

  • Laat het water, de Brugge Boter en de suiker inkoken. Klop hierin de bloem door tot het geheel een bol vormt. Neem alles daarna van het vuur.

  • Meng de eieren en de geraspte Brugge Abt door het deeg tot er een glanzende bol zich vormt.

  • Maak kleine bolletjes van ongeveer 2cm diameter van het deeg. Leg boterpapier in de ovenschotel en plaats hier de kleine bolletjes deeg op.

  • Strooi de geraspte Brugge Oud over de bolletjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 200° tot ze mooi bruin zijn.

  • Dien ze warm of koud op bij de koffie of bij een dessertwijn.

Taartjes:

  • Verwarm de oven voor op 200°

  • Roux maken met de bloem, boter en melk.

  • Voeg de Brugge Abt, de eieren, de kruiden en het bouillonpoeder toe. Goed mengen.

  • Boter de taartvormpjes in.

  • Leg het korstdeeg in de vormpjes en prik op de bodem een aantal gaatjes met een vork. Schep daarna de saus in de taartvormpjes.

  • Strooi de geraspte Brugge Oud over de gevulde taartvormpjes en bak ze bij 200° in een voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn.

  • Je kan ze zowel warm als koud opdienen bij de koffie of als dessert.