Bolletjes:
150g Brugge Abt geraspt
65g Brugge Boter ongezouten
2,5dl water
3 eieren
50g Brugge Oud fijn geraspt
1 klontje suiker
Taartjes:
50g Brugge Abt geraspt
50g Brugge Oud geraspt
50g korstdeeg
2dl dikke witte roux van 50g bloem, 50g boter, 1,5 dl volle melk
½ theelepel kippenbouillonpoeder
2 eieren
Cayennepeper, zout en muskaatnoot
10 taartvormpjes van ongeveer 3 cm diameter
50g Brugge Boter ongezouten om in te vetten
Bolletjes:
Verwarm de oven voor op 200°.
Laat het water, de Brugge Boter en de suiker inkoken. Klop hierin de bloem door tot het geheel een bol vormt. Neem alles daarna van het vuur.
Meng de eieren en de geraspte Brugge Abt door het deeg tot er een glanzende bol zich vormt.
Maak kleine bolletjes van ongeveer 2cm diameter van het deeg. Leg boterpapier in de ovenschotel en plaats hier de kleine bolletjes deeg op.
Strooi de geraspte Brugge Oud over de bolletjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 200° tot ze mooi bruin zijn.
Dien ze warm of koud op bij de koffie of bij een dessertwijn.
Taartjes:
Verwarm de oven voor op 200°
Roux maken met de bloem, boter en melk.
Voeg de Brugge Abt, de eieren, de kruiden en het bouillonpoeder toe. Goed mengen.
Boter de taartvormpjes in.
Leg het korstdeeg in de vormpjes en prik op de bodem een aantal gaatjes met een vork. Schep daarna de saus in de taartvormpjes.
Strooi de geraspte Brugge Oud over de gevulde taartvormpjes en bak ze bij 200° in een voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn.
Je kan ze zowel warm als koud opdienen bij de koffie of als dessert.